Tienerjongen en zijn JIM kijken lachend in de camera
image/svg+xml
Gepubliceerd op 19 juni 2023

JIMpact landelijk van kracht

Steeds meer regio's en jeugdhulporganisaties kiezen voor de JIMaanpak. Dankzij een samenwerking tussen het ministerie van VWS, JIMwerkt en 9 jeugdhulporganisaties (waaronder Levvel) is deze hulpvorm nu landelijk beschikbaar.

Nieuws

JIM staat voor ‘Jouw Ingebrachte Mentor’. Dat betekent dat jongeren die jeugdhulp krijgen een mentor kiezen in hun privéomgeving. Dat kan een familielid zijn, een goeie buur, een sporttrainer, of iemand anders die zij vertrouwen. Deze mentor krijgt vervolgens professionele begeleiding. Het succes van de JIMaanpak zit erin dat de jongere diegene al kent en vertrouwt. Bovendien blijft een JIM, ook als hulpverleners wisselen. 

Levvel leidt hulpverleners op

Levvel traint professionals om te werken met de JIMaanpak, zowel Levvel-collega’s als medewerkers van organisaties waar Levvel mee samenwerkt, zodat iedere kwetsbare jongere door een JIM kan worden begeleid.

Van hulpverleners vraagt de JIMaanpak een nieuwe manier van kijken. JIM’s treden op als ambassadeur voor de jongere. Ze staan diegene bij en staan samen en naast de ouders als zij spreken met school, wijkteams, jeugdhulpverleners en eventuele andere betrokken instanties.

Circulaire zorg

Een JIM is niet alleen goed voor jongeren zelf, maar ook een vorm van circulaire zorg. Het netwerk van een jongere is een natuurlijke hulpbron, wat duurzamere kansen geeft op gezond opgroeien.

Zo werkt Levvel samen met gezinnen