Behandelen is teamwork

Bij DAT werken verschillende behandelaren zoals: GZ-psychologen, psychotherapeuten, sociotherapeuten, orthopedagogen. Ze werken samen in een behandelteam om de kinderen en jongeren de beste behandeling te geven.

 • Klinisch psycholoog
  Een klinisch psycholoog is een GZ-psycholoog die zich verder gespecialiseerd heeft. Een klinisch psycholoog onderzoekt en behandelt kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen.
 • Kinder- en jeugdpsychiater
  Een kinder- en jeugdpsychiater is een arts die is opgeleid tot een specialist op het gebied van psychische problemen bij kinderen en jongeren. De kinder- en jeugdpsychiater onderzoekt kinderen en jongeren met ingewikkelde of ernstige psychische problemen. De kinder- en jeugdpsychiater geeft verschillende behandelingen en kan medicijnen voorschrijven.
 • GZ-psycholoog
  Een GZ-psycholoog is een deskundige op het gebied van algemene psychische problemen. Hij of zij onderzoekt wat er aan de hand is en kijkt wat de best passende behandeling is en voert de behandeling uit.
 • Sociotherapeut
  Een sociotherapeut begeleidt en behandelt kinderen en jongeren die een dagbehandeling of klinische behandeling volgen. De sociotherapeut is verantwoordelijk voor het dagelijks leven op de groep en is het eerste aanspreekpunt voor de kinderen en jongeren.
 • Psychotherapeut
  Een psychotherapeut behandelt kinderen en jongeren met (vaak meerdere) ingewikkelde problemen. De therapie bestaat uit gesprekken, de psychotherapeut praat met het kind of de jongere. De psychotherapeut kan verschillende therapie├źn geven, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie.
 • Vaktherapeut
  Een vaktherapeut is een behandelaar die middels dans, muziek, drama of beeldende vorming therapie geeft waarbij niet het praten maar het ervaren centraal staat. Door gebruik te maken van muziek, beweging of beeldend materiaal kan je laten zien wie je bent, wat je denkt, wat je voelt en kun je oefenen met nieuw gedrag.
 • Orthopedagoog
  Een orthopedagoog is een opvoedkundige die kinderen en jongeren met problemen begeleidt en hun ouders of verzorgers en leerkrachten adviseert. Een orthopedagoog doet psychologisch onderzoek en kijkt wat er nodig is om de problemen op te lossen.
 • Cognitieve gedragstherapeut
  Een cognitieve gedragstherapeut leert kinderen of jongeren door anders te doen en anders te denken zijn of haar probleem te verminderen. In de therapie wordt veel gewerkt met opdrachten en oefeningen.

Maak kennis met de medewerkers van DAT