Dwang, de vriendelijke vijand

Meer dan 70.000 kinderen in Nederland worstelen met een dwangstoornis. Als je er niets aan doet dan kan een dwangstoornis uitgroeien tot een probleem waar je levenslang veel last van kunt hebben. De film ‘Dwang, de vriendelijke vijand’ laat drie - zeer indringende en persoonlijke - verhalen zien van jongeren die leven met, en vechten tegen, een ernstige dwangstoornis.

DWANG, de vriendelijke vijand, is een film van Tim Klaasse. 

Gilles de la Tourette

De elfjarige Anne heeft last van tics, ze heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de documentaire ‘Anne vliegt’ over een meisje met Gilles de la Tourette.

 
Klik op de foto om de film te bekijken.

Angst

Ieder kind is wel eens angstig, maar bij 5 op de 100 kinderen neemt angst soms extreme vormen aan. In het filmpje ‘Kind in de klas met een angststoornis’ vertellen diverse mensen over de angststoornis: wat is het en hoe ga je er mee om? Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de film ‘Kind in de klas met een angststoornis’.


Klik op de foto om de film te bekijken.

Er is niet één reden aan te wijzen waarom iemand een psychisch probleem krijgt. Het is altijd een combinatie van factoren. Het kan zijn dat je aanleg hebt (bijvoorbeeld door een afwijking in een gen) om een bepaalde ziekte of stoornis te krijgen. Maar ook het temperament van jou of van je ouders kan een rol spelen bij het ontstaan en het in standhouden van problemen. Van dwang, angst en tics is bijvoorbeeld bekend dat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Die genetische aanleg kunnen we niet veranderen, maar gelukkig kunnen we aan een heleboel andere dingen wel iets doen.

Bij psychische problemen spelen een rol:

  • Temperament: verlegen of angstige kinderen laten meer teruggetrokken en timide gedrag zien dan extraverte kinderen.
  • Lichamelijke effecten: kinderen of jongeren met angst kunnen last hebben van zweterige handen, versnelde hartslag, hartkloppingen, versnelde ademhaling (bijvoorbeeld bij paniekaanvallen), hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen.
  • Leerprocessen: door negatieve ervaringen (bijvoorbeeld gepest zijn), ingrijpende levensgebeurtenissen, gebrek aan positieve rolmodellen, onbedoelde beloningen voor vermijdingsgedrag kan je minder probleemoplossende vaardigheden hebben ontwikkeld waardoor je minder goed met problemen kunt omgaan.
  • Denkprocessen: door een negatieve kijk op jezelf, de wereld en anderen, hoge eisen aan jezelf stellen, perfectionisme, doemdenken, overdreven en onware gedachtes, en jezelf altijd als hulpeloos zien, voelen de problemen groter en zwaarder.
  • Gezinsprocessen: ouders kunnen door het geven van positieve feedback op dapper gedrag en het negeren van ongewenst vermijdingsgedrag de klachten van dwang, angst en tics helpen te verminderen.
  • Maatschappelijke processen: de leerkracht speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld een schoolfobie of bij selectief mutisme (niet durven praten op school). Daarom werken we nauw samen met de leerkracht.
Lees meer over de behandeling van dwang, angst en tics