Waarom adolescenten met ADHD meer risicos nemen

20 januari

Promotieonderzoek Tycho Dekkers en minisymposium

Op 28 januari verdedigt Tycho Dekkers zijn proefschrift: Why adolescents with ADHD take risks: biological, cognitive and social mechanisms. Ter gelegenheid hiervan wordt op 29 januari een minisymposium georganiseerd.

Middelengebruik, delinquent gedrag, gokken, roekeloos gedrag in het verkeer en onveilige seks: adolescenten met ADHD nemen meer risico’s dan leeftijdgenoten zonder ADHD. Tycho Dekkers, GZ-psycholoog en coördinator expertisegroep ADHD bij de Bascule, onderzocht de verschillende mechanismen die hierbij een rol spelen. In zijn proefschrift laat hij zien dat adolescenten met ADHD, maar ook adolescenten zonder ADHD, gevoelig zijn voor de invloed van leeftijdgenoten bij het nemen van risico. Op het moment dat een leeftijdgenoot een adolescent aanspoort om risico te nemen, zal hij dat vaak ook doen. Omdat veel risicogedrag in het dagelijks leven van adolescenten plaatsvindt in een sociale context, is het belangrijk deze vatbaarheid voor leeftijdgenoten te betrekken in de behandeling van adolescenten met ADHD. Bij deze groep is dit extra belangrijk, want uit de literatuur is bekend dat adolescenten met ADHD vaker contacten hebben met leeftijdgenoten die grensoverschrijdend gedrag vertonen en zij hierdoor extra worden beïnvloed.

Verder blijkt dat de hoeveelheid kennis die een ouder heeft over het leven van een adolescent een rol speelt in het verband tussen ADHD en risicogedrag: hoe meer ADHD kenmerken een adolescent heeft, hoe minder de ouders over het algemeen op de hoogte zijn van wat er gebeurt in het leven van de adolescent. Hoe minder ouders weten, hoe meer risicogedrag de adolescenten vertonen. Daarom is het belangrijk om ouders bij de behandeling van jongeren met ADHD die veel risicogedrag vertonen te betrekken, zodat er thuis een sfeer ontstaat waarbij jongeren zich sneller geneigd zullen voelen te vertellen wat er in hun leven gebeurt.

Ook onderzocht Tycho de manier waarop adolescenten met ADHD beslissingen nemen. Het blijkt dat zij minder informatie gebruiken bij het maken van een keuze dan hun leeftijdgenoten zonder ADHD. Mogelijk maken adolescenten met ADHD hierdoor vaker risicovolle keuzes.

Meer weten over het promotieonderzoek van Tycho Dekkers? Lees hier het proefschrift Why adolescents with ADHD take risks: biological, cognitive and social mechanisms.
De openbare promotie van Tycho vindt plaats op 28 januari 2020, om 14.00 uur in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal 229 -231 in Amsterdam.

Ter gelegenheid van de promotie van Tycho Dekkers wordt er op woensdag 29 januari van 14.00 – 17.00 uur een minisymposium georganiseerd: Current Issues in Adolescence & ADHD. Sprekers: Dr. Anouk Scheres (Radboud Universiteit Nijmegen), Prof. Dr. Edmund Sonuga-Barke (King’s College London) en Prof. Dr. Eveline Crone (Universiteit Leiden). Klik hier voor meer informatie over het symposium. Dit symposium is gratis toegankelijk voor onderzoekers en professionals uit de jeugdhulp. Klik hier om je in te schrijven. 
Accreditatie wordt aangevraagd.