Theatervoorstelling The Tree

20 januari

17 januari tm 8 februari

Van vrijdag 17 januari t/m zaterdag 8 februari is in Frascati The Tree te zien, een theatervoorstelling van regisseur Alexandra Broeder. In deze voorstelling gaat het om het omgaan met psychische kwetsbaarheid. In de voorstelling spelen jongeren die bij de Bascule in behandeling zijn (geweest), de hoofdrol. De voorstelling kwam begin 2019 tot stand en wordt nu wegens succes hernomen.

Over de voorstelling
Midden in het culturele centrum van Amsterdam heeft een groep meisjes zich teruggetrokken. In een stad die dolgraag onkwetsbaar wil lijken, etaleren zij hun fragiliteit. Samen creëren zij een geheel eigen en magisch universum waarin houvast ontbreekt, waarin een poging tot oogcontact, flarden beweging, muziek en tekst genoeg zijn. Hier hoeft niemand zichzelf uit te leggen. We zien versluierde blikken, het ongemak in de voeten, de armen als kreupelhout. Hun fysiek houdt het midden tussen een meisje en een mystiek wezen. Op deze manier proberen zij zich vrij te maken van de verwachtingen van de maatschappij. Want die drukken zwaar.

The Tree is een zachte provocatie van destructief gedrag, op de rand van de vulkaan. Toekijken is niet ongevaarlijk, wegkijken des temeer. Betreed deze theatrale installatie als gast en aanschouw hoe een groep jonge vrouwen een nieuwe levensvorm aanneemt.

De voorstelling is geïnspireerd op De Vegetariër (Man Booker International Prize 2016) van de Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang. In deze roman probeert een jonge vrouw te ontsnappen aan haar vleselijke bestaan door een boom te worden. In The Tree wordt dit gegeven samengebracht met ervaringen en materiaal van een groep meisjes die in behandeling zijn (geweest) bij de Bascule.

Bekijk hier de trailer van de voorstelling.

Kaarten
Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop via de website van Frascati.

Recensies
‘Alexandra Broeder weet wederom van ongetrainde jongeren sterke podiumperformers te maken (…) De meisjes van jeugdpsychiatrie-instelling de Bascule spelen ontroerend mooi.’ ★★★★ Volkskrant 

‘De voorstelling is gemaakt in samenwerking met centrum voor jeugd- en kinderpsychiatrie de Bascule, waar de spelers in de voorstelling in behandeling zijn, of zijn geweest. En zij slagen erin om in de korte tijd dat de voorstelling duurt, de fantasie in een boom te veranderen, heel aanlokkelijk te maken.’ Theaterkrant