Theaterproject The Tree

07 mei

In samenwerking met Frascati

Voor het tweede opeenvolgende jaar werkt de Bascule mee aan een theaterproject van Frascati. Vorig jaar maakte theatermaakster Alexandra Broeder samen met jongeren die bij de Bascule in behandeling waren de voorstelling The Well. Dit jaar maakte zij opnieuw een voorstelling met een groep meisjes: The Tree.

Op locatie in Amsterdam-West bouwde Alexandra Broeder met de meisjes een geheimzinnige wereld. Uitgangspunt voor deze voorstelling was de roman De Vegetariër van Han Kang, waarin een jonge vrouw tracht te ontsnappen aan de verwachtingen van de maatschappij door een nieuwe levensvorm te creëren. Zij wordt een boom. In The Tree wordt dit gegeven samengebracht met ervaringen en materiaal van de groep. Het resultaat was een betoverende voorstelling, waarbij het publiek door de meisjes werd meegenomen naar een schemerachtige en onwennige wereld. De voorstellingen werden gespeeld op 18, 19 en 20 april.

Het is niet toevallig dat wij aan deze voorstellingen hebben meegewerkt. Deze projecten bieden jongeren die met psychische problemen worstelen namelijk een kans om hun eigen wereld op een andere manier dan via therapie vorm te geven en de buitenwereld deelgenoot te maken van hun ervaringen. Dit kan bijdragen aan het herstel en aan een verbetering van de beeldvorming over mensen met een psychisch probleem.

Het theaterproject biedt de jongeren een vrijplaats waarin zij kunnen experimenteren met nieuw gedrag en kunnen ervaren wat de betekenis daarvan voor anderen kan zijn. De samenwerking met de regisseur en de interacties in de groep om samen tot een afgeronde voorstelling te komen, bieden de jongeren een unieke ervaring die hun ontwikkeling én de behandeling een enorme boost kunnen geven.

Ook volgend jaar hopen wij weer met Frascati samen te kunnen werken en samen met jongeren een mooie voorstelling te maken.