Tackle your Tics een intensieve tic training

25 april 2018

Onderzoek kortdurend intensief behandelprogramma

Iedere week heen-en-weer naar de therapeut en thuis in je eentje veel oefenen: gedragstherapie is best pittig om vol te houden. Maar wat als je in een paar dagen heel veel therapie zou krijgen, samen met anderen? Zou dat niet praktischer zijn en misschien zelfs beter werken? Stichting Gilles de la Tourette gaat dit samen met experts van onder andere TOPGGz afdeling Dwang, Angst en Tics (DAT) van de Bascule onderzoeken. Deze week werd bekend dat de Britse zustervereniging Tourettes Action dit onderzoek financieel gaat ondersteunen.

Stichting Gilles de la Tourette vindt het belangrijk dat er behandelingen worden ontwikkeld die minder belastend zijn voor het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. En die niet alleen focussen op ticvermindering, maar ook op het leren omgaan met Tourette en verbetering van de kwaliteit van leven. Onlangs zijn zij een onderzoeksproject gestart, samen met TicXperts, de Bascule en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Dit team van experts op het gebied van Tourette en gedragstherapie gaat onderzoeken wat de haalbaarheid is van een kortdurend, intensief behandelprogramma: Tackle your Tics. Het bijzondere aan dit project is dat Stichting Gilles de la Tourette als patiëntenvereniging niet vanaf de zijlijn meekijkt, maar actief deel uitmaakt van het onderzoeksteam gedurende het hele project.

Meer weten?
Kijk op de onderzoekspagina van Stichting Gilles de la Tourette voor meer informatie. Daar worden binnenkort ook de data bekendgemaakt van de therapieweken.

Op de foto (vlnr): Marjolein Bus (de Bascule), Laura Beljaars (Stichting Gilles de la Tourette) en Annet Heijerman (Stichting Gilles de la Tourette, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie). Niet op de foto, maar ook betrokken bij dit project zijn: Cara Verdellen (TicXperts, PsyQ/Parnassia), Jolande van de Griendt (TicXperts), Chaim Huyser (de Bascule), Lisbeth Utens (de Bascule/UvA), Pieter Hoekstra (RUG, UMCG) en Daniëlle Cath (UU, UMCG).