Sterker dan je Stemmen

13 mei

Behandelprotocol stemmen horen

‘Sterker dan je Stemmen’ is een nieuw behandelprotocol voor kinderen van 8 tot 18 jaar die stemmen horen. Dit cognitief gedragstherapeutisch protocol kan zonder specifieke training worden ingezet door behandelaren met CGT ervaring.

De meeste jongeren, die last hebben van auditieve verbale hallucinaties of stemmen horen, ervaren dit niet als iets vanuit hun eigen hersenen. Hierdoor lijken stemmen iets ‘machtigs’ en ervaren ze weinig controle. Ook ervaren ze daardoor weinig controle over het gedrag dat daaruit voortkomt, zoals luisteren naar de stemmen, opdrachten uitvoeren of terugtrekken. Door de inzet van het behandelprotocol wordt de coping van jongeren ten aanzien van stemmen horen vergroot om zo de invloed van het horen van stemmen en de lijdensdruk te verminderen. De jongeren krijgen het gevoel van controle terug en bepalen zelf hoe zij met de stemmen omgaan. Hierdoor kan het stemmen horen afnemen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Met de inzet van het behandelprotocol kan je jongeren helpen om sterker te zijn dan de stemmen.

Het protocol ‘Sterker dan je Stemmen’ is ontwikkeld door een ervaren team van behandelaren en onderzoekers, waaronder Kim van Slobbe-Maijer, kinder- en jeugdpsychiater bij de Bascule, en wordt gratis beschikbaar gesteld door de stichting Gedachten Uitpluizen. Kijk voor meer informatie op www.gedachtenuitpluizen.nl.