Het Thuisfront radiodocumentaire over Geweldloos Verzet

11 juli 2018

Ouders vertellen over de training die zij volgden

Wat te doen als je je kind niet in het gareel krijgt? Als je ontdekt dat je eigenlijk geen gezag meer hebt over je zoon of dochter? Wanneer de spanning thuis almaar oploopt?

Radiodocumentairemaakster Marije Schuuman Hess van Radiomakers Desmet maakte een documentaire over ouders die een training Geweldloos Verzet (ook wel Non-Violent Resistance genoemd) volgden. De ouders leren in de training om situaties niet te laten escaleren. Door straffen en schreeuwen achterwege te laten en in plaats daarvan op een later moment terug te komen op het ongewenste gedrag, wordt voorkomen dat een conflict uit de hand loopt.

De benadering van Geweldloos Verzet is geïnspireerd op de strategieën van Gandhi en Marten Luther King. Marije Schuurman Hess volgde samen met haar man bij de Bascule zelf die training. Zij tekende de verhalen op van twee andere ouderparen van de cursus en vond ook verhalen elders in het land.

De mooie documentaire is tot stand gekomen dank zij de NVR-trainers Anneloes Elbertsen, Irene Kes en Margo van der Stelt.

De première van 'Het Thuisfront' is op zondag 15 juli tussen 21.00 uur en 21.45 uur in het programma Radio Doc op radio 1 (NTR/VPRO). Niet in de gelegenheid om dan te luisteren? Geen nood, de documentaire is daarna te beluisteren op www.radiomakersdesmet.nl en in de podcast van Radio Doc.