CAPS-CA helpt om trauma bij kinderen en jongeren te herkennen

08 juli

Nederlandse versie van diagnostisch interview

Als kinderen of jongeren schokkende of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, kunnen zij daarna een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen. Gelukkig gebeurt dat niet altijd. Het is wel belangrijk om traumaklachten zo vroeg mogelijk te herkennen, want het kan de ontwikkeling van kinderen ernstig verstoren. Als je veilige basis namelijk wegvalt, heeft dat grote invloed op de rest van je leven. Daarom is het belangrijk dat hulpverleners goed weten waar ze op moeten letten en de juiste middelen kunnen inzetten om te bepalen of er sprake is van een trauma. Want hoe vroeger de behandeling start, hoe beter. De Nederlandse versie van de CAPS-CA helpt om traumaklachten bij kinderen en jongeren op te sporen.

De CAPS-CA is een internationaal gebruikt diagnostisch interview wat door psychologen, orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychiaters kan worden ingezet wanneer zij trauma bij kinderen of jongeren vermoeden. Een team van traumaspecialisten van de Bascule, bestaande uit Els van Meijel, Judith Ensink, Eva Verlinden en Ramón Lindauer, heeft de CAPS-CA vertaald en aangepast voor de Nederlandse praktijk. De CAPS-CA is nu beschikbaar voor hulpverleners in Nederland. Een belangrijke stap om de hulp aan getraumatiseerde kinderen en jongeren te verbeteren. Klik hier voor meer informatie over de CAPS-CA

Professionals kunnen bij ons een training volgen in het toepassen van de CAPS-CA (ook incompany trainingen zijn mogelijk). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: o.o.secretariaat@debascule.com.