"Na alles wat ik heb meegemaakt, wil ik nu ook jongeren gaan helpen"

Op mijn zeventiende stond mijn leven op zijn kop door iets wat ik pas achteraf kon begrijpen. Ik werd 3 weken opgenomen in de Bascule, op de afdeling Panama. Deze afdeling is speciaal voor jongeren die tijdelijk intensieve hulp nodig hebben. Ik werd opgenomen omdat ik een psychose had. Toen ik net werd opgenomen dacht ik dat de psychiater dit woord zelf verzonnen had, ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat dat woord kon verklaren hoe slecht ik mij voelde.

In de Bascule zat ik met andere jongeren en we hadden op vaste tijdstippen ontbijt, lunch en avondeten en tussendoor activiteiten met de groep of gesprekken met de groepsleiders, mijn sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV’er) of psychiater. Ik kreeg medicatie tegen de psychose, die hielpen mij om weer te slapen, waardoor ik langzaam aan mijn herstel kon beginnen. Ik voelde mij gelukkig al snel een stuk beter. Ik vond het fijn dat ik mij even niet druk hoefde te maken over de wereld buiten de Bascule en dat ik me daardoor op mezelf kon focussen. Ik werd hierbij goed geholpen door mijn SPV’er. Met haar heb ik ook na mijn opname nog veel gesprekken gehad die mij erg hebben geholpen om er weer bovenop te komen. Ik begreep steeds beter wat er nou precies was gebeurd en dat dit kwam door de psychose. Ook hielp zij mij te voorkomen dat het nog een keer zou gebeuren. Ze leerde me op tijd signalen te herkennen en daarop te reageren. Door alles wat ik heb meegemaakt en de goede hulp die ik heb gehad, heb ik besloten dat ik zelf ook jongeren wil gaan helpen. En het is niet bij een idee gebleven: ik ben pedagogiek gaan studeren. Ik zit nu in het 2e jaar en en heb al veel geleerd over bijvoorbeeld het communiceren met kinderen en jongeren. Ik loop nu stage en coach twee meiden van 15 jaar, omdat zij momenteel in een lastige situatie zitten. Het is erg leerzaam en ik vind het fijn om ze te kunnen helpen.

* Dit verhaal is geschreven door iemand die bij de Bascule in behandeling is geweest. De foto bij het verhaal is een foto van een model.


Lees meer ervaringen van kinderen, jongeren, ouders en behandelaarrs

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com