"Ik wilde van die angstige gedachten af"

"De therapie bij mijn therapeut was echt een goede hulp om mijn angsten en dwanghandelingen te verminderen en ermee om te leren gaan. Ik wilde van die angstige gedachten en dwanghandelingen af en dat ging niet door er alleen maar over te praten maar ook door ze aan te pakken. Mijn therapeut heeft goed naar mij geluisterd en samen hebben we trucjes bedacht om die angsten en dwanghandelingen wat minder te maken.

In het begin van de therapie hebben we kaartjes gemaakt. De ene helft van de kaartjes was rood en de andere groen. Alle dwanghandelingen waar ik het meest last van had schreef ik op de rode papiertjes en de andere op een groen papiertje. Daaronder schreef ik op een schaal van 0 tot 100 hoe erg die dwanghandelingen waren. Ook vroeg mijn therapeut mij waar ik bang voor was en waardoor ik dus die dwanghandelingen moest uitvoeren. Daar praatten we dan over en iedere week probeerde ik mijn dwanghandelingen iets minder uit te voeren. De ene keer ging het beter als de andere keer. Als ik dan de volgende keer kwam keken we hoe erg de dwanghandelingen dan waren en pasten we dat aan op het papiertje.

Een ander trucje was het witte boekje. Daarin schreef ik een aantal positieve dingen van de dag op. In het begin vond ik het best lastig om die positieve dingen te bedenken en op te schrijven. Ik sprak af dat ik er iedere dag drie opschreef en als ik er meer wist dan schreef ik die erbij. Als het een dag minder goed was gegaan haalde Mirten toch altijd de positieve dingen eruit en daardoor werd ik ook weer wat positiever.

Nog een trucje was voor mij om mijn angsten te relativeren. Hoe groot is de kans als je reëel nadenkt dat je angst echt gaat gebeuren. Mirten kon mij daar goed bij helpen door zelf mijn angst te relativeren, en dat samen met mij te bespreken. Iedere keer als ik een angst had probeerde ik hem dus te relativeren.

Natuurlijk zijn er dagen dat het minder goed gaat en dat ik veel last heb van mijn angsten en dwanghandelingen maar door de hulp van mijn therapeut ben ik een stuk positiever en heb ik beter leren omgaan met mijn angsten en dwanghandelingen. De therapie bij de Bascule heeft mij enorm geholpen."

* Dit verhaal is geschreven door iemand die bij de Bascule in behandeling is geweest. De foto bij het verhaal is een foto van een model.

Lees meer ervaringen van kinderen, jongeren, ouders en behandelaarrs

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com