"Sport maakt veel los bij deze kinderen"

Hij begon als stagiair en geeft inmiddels al weer een aantal jaren gymnastiekles op de Pionier. Tom Vermeulen maakte bewust de keuze voor deze sector na zijn opleiding aan het CIOS en daarna de ALO in Amsterdam. Op het CIOS deed hij al ervaring op met het bijzonder onderwijs. Daar werd het zaadje geplant, zou je kunnen zeggen. Hij geeft vier dagen les; daarnaast heeft hij nog een werkdag voor extra taken en ondersteuning binnen de schoolorganisatie. Tom ziet een groot verschil tussen lesgeven op bijvoorbeeld een middelbare school en de lessen op de Pionier. Het valt hem op dat kinderen hier graag willen bewegen, terwijl dat op andere scholen wel eens anders is.

Belemmeringen

“Bijna alle kinderen in mijn klassen willen bewegen en gymmen. Vaak is hun stoornis, hun probleem daarin hun grootste belemmering. Hoe ze zich gedragen is mede bepaald door de achtergronden van hun probleem. Sport is op deze plek vooral een middel. Via sport leer ik de kinderen bijvoorbeeld beter met elkaar omgaan. Of ik gebruik het als manier om te leren hoe ze hun emotie kunnen sturen. Ook samenwerking is enorm belangrijk. Veel van de kinderen op de Pionier zitten in hun eigen wereldje. Via sport kunnen ze goed en op een toegankelijke manier leren om met elkaar samen te werken. Moeilijk? Ik zie het eerder als een grote uitdaging. Het vraagt veel tact en geduld en inlevingsvermogen. Maar af en toe gaat het ook verbazingwekkend goed.”

Ontdekken

”De jongens en meisjes hier ontdekken ook regelmatig dat ze meer kunnen dan ze denken. Dat is prachtig om te zien en natuurlijk een impuls voor hun zelfvertrouwen. Alles draait om structuur, duidelijkheid en vertrouwen. Als ik ervoor zorg dat die sfeer en helderheid er is, kunnen zij zichzelf beter laten zien. Een behoorlijk aantal van deze kids is ondergeschoven, achtergesteld. Op hun gewone school hebben ze het vaak lastig gehad, omdat ze buiten de groep vielen. Bovendien kan een aantal kinderen motorisch bepaalde dingen niet. Daar houd ik dus rekening mee. Ik regel het altijd zo dat iedereen kan meedoen. Ze krijgen allerlei kansen, ze mogen fouten maken. Als ze weinig zelfvertrouwen hebben, verzin ik spellen waarmee ze dat weer kunnen opbouwen. En ik wil vooral dat ze leren respectvol met elkaar om te gaan. Dat zeg ik natuurlijk niet op die manier tegen ze.”

Gesprekstof

“Sport maakt naakt, zeggen ze wel eens. Nou dat kun je hier goed zien. Sport maakt veel los bij deze kinderen. Je kunt tijdens het spelen veel aan ze zien. Dat biedt allerlei gesprekstof; verschillende ingangen om met het kind te gaan praten. Ik doe bijvoorbeeld veel spellen waarin het draait om winnen en verliezen. Dus voor de kinderen staat er iets op het spel. Hoe gaan ze daarmee om? Wat doen ze als ze winnen? Zijn ze dan individueel blij of vieren ze het samen met hun team? Hoe gaat iemand om met verlies? Boos? Verdrietig? Agressief? Ik zorg er wel voor dat een kind bij mij nooit aan de kant zit. Misschien even als het echt niet meer gaat, maar dan wel met de opdracht om te kijken hoe de rest het doet. En dan weer zo snel mogelijk meedoen. Alleen als het gedrag echt storend is, moet iemand even uit de gymzaal.”

Duidelijk

”Je moet wel heel duidelijk zijn bij deze kinderen. Niets, of in elk geval zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Alles benoemen. Ik leer hier zelf ook nog elke dag. In dat opzicht houden de kinderen mij wel scherp. Veel dingen moet je hier net even anders doen. Bij de kids is het meestal ook geen onwil. Daarom is het essentieel dat je je probeert te verplaatsen in hun manier van denken. En als er eens iets gebeurt, een conflict of een ruzie ontstaat, moet je bereid zijn om net zo goed naar jezelf te kijken als naar het kind om wie het gaat. Je mag ervan uitgaan, dat weet ik na een paar jaar inmiddels, dat in periodes als Sinterklaas, Kerst en rondom hun verjaardag, deze kinderen heftiger reageren dan anders. Conflicten bespreken we wel altijd na. Zowel met het kind als met de ouders. Verder hebben we intervisie, zodat ook je collega’s je regelmatig een spiegel voor houden.”

Thuis

”Op de Pionier komen, is voor mij een soort van thuis komen. De sfeer is geweldig. Er is een grote openheid en we werken hier fantastisch samen. We werken hier met het competentiemodel en daarvoor is het belangrijk dat je veel uitwisselt met collega’s. In dit werk moet je wel een dikke huid hebben. Verder is veel geduld belangrijk,je moet stevig in je schoenen staan en je moet goed kunnen improviseren. Maar als je houdt van sociaal werk waarin je een sterke band opbouwt met de kinderen en met je collega’s, dan kan ik je deze plek van harte aanbevelen.“

Lees meer ervaringen van kinderen, jongeren, ouders en behandelaarrs

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com