"We hebben de ouders en verzorgers hard nodig"

Margo van der Stelt (57) is 23 jaar werkzaam bij de Bascule. Ze werkt niet alleen met kinderen jongeren maar begeleidt ook ouders en verzorgers.

“Bij elke behandeling is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt met de ouders of verzorgers van het kind. Want wij weten misschien veel over psychische stoornissen, maar als opvoeder ken je je kind natuurlijk als geen ander. Er zijn dus altijd meerdere deskundigen: de ouders of verzorgers en de behandelaar. En dan is het belangrijk dat die goed samenwerken! We vragen de ouders of verzorgers daarom ook altijd om thuis actief met de behandeling bezig te zijn en om ons zo goed mogelijk te informeren over hun kind en zijn of haar geschiedenis en omgeving. Om echt iets te veranderen hebben we hen hard nodig. Ook geven we de ouders en verzorgers hulp waar dat nodig is. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan meer informatie over de stoornis van hun kind. Soms missen ouders of verzorgers 'goede ouderervaringen': ze zijn door de problemen behoorlijk aan zichzelf gaan twijfelen. Wij kunnen hen dan helpen met ouderbegeleiding. We geven ook oudertrainingen waar de opvoeders bepaalde vaardigheden leren zodat ze beter met hun kind en de stoornis om kunnen gaan. Vaak zitten ze met hele concrete vragen, zoals: Hoe bied ik als ouder meer structuur aan mijn kind? Hoe kan ik op een andere manier met mijn kind communiceren? Of: hoe word ik minder snel boos? Daar kunnen wij hen heel goed mee helpen. Soms krijgen ze een training in een groep met andere ouders of verzorgers. Het kan heel waardevol zijn om anderen te ontmoeten met dezelfde gevoelens als jij. Zo kijken we wat het kind en de ouders of verzorgers nodig hebben en stemmen daar de behandeling op af. Het is altijd maatwerk.”

Hoe kunnen we samen zorgen dat het beter gaat?

“De meeste kinderen die bij de Bascule komen, zijn hiervoor al door andere instellingen of hulpverleners geholpen. Als een kind bij ons aangemeld wordt vragen we de ouders of verzorgers altijd of wij contact mogen opnemen met de hulpverlener die het kind al eerder heeft behandeld. Een van de belangrijkste vragen bij een aanmelding is: hoe kunnen alle mensen die betrokken zijn bij het kind of gezin zo goed mogelijk samenwerken? En hoe zorgen we samen dat het weer beter gaat? De school van het kind is ook een belangrijke factor. Als een kind een behandeling krijgt bespreken we dat vaak ook met de docenten. En als het niet goed gaat in de klas door de psychische problemen, komen we kijken hoe het kind zich daar gedraagt. Je kan kinderen niet los zien van hun omgeving, dus daar geven we veel aandacht aan.”

Ook hele gezinnen, broers en zussen worden geholpen

“Bij de Bascule werken mensen die er speciaal voor de kinderen zijn. Maar we hebben ook hulpverleners die zijn opgeleid om met de ouders of verzorgers of met het hele gezin te werken. Want als een kind problemenen heeft, heeft dit vaak ook effect op de andere gezinsleden. En hoe de gezinsleden met elkaar omgaan, heeft weer effect op het kind. Daarom kijken we ook altijd naar de andere gezinsleden. Soms heeft een heel gezin extra hulp nodig. Dan nodigen we ze bij ons uit, of gaan we thuis kijken hoe we ze kunnen helpen. Ook kunnen broers of zussen van een kind met een psychische stoornis het best moeilijk hebben. De aandacht wordt bijvoorbeeld niet altijd eerlijk verdeeld, omdat hun broer of zus meer van de ouders of verzorgers vraagt. Voor hen zijn er de zogenaamde ‘brussen’-groepen (brus komt van de woorden broer en zus). In een groep van acht kinderen kunnen deze kinderen met elkaar praten hoe het is om een broer of zus te hebben met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Ze geven elkaar ook vaak tips en trucs hoe ze met de stoornis van hun broer of zus kunnen omgaan. Dat is vaak heel prettig voor ze.”

Lees meer ervaringen van kinderen, jongeren, ouders en behandelaarrs

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com