De moeder van Juul (12 jaar) over de tic- en dwangbehandeling van haar zoon

"Er werd veel in overleg met Juul gedaan"

Motorische en vocale tics
Onze 12-jarige zoon Juul kreeg in oktober 2014 last van motorische en vocale tics, die in de loop van de tijd steeds erger werden. Rond de kerstperiode van 2014 werden zijn vocale tics zo ernstig (hij riep steeds heel hard “Ja!”), dat onze huisarts hem doorverwees naar de kinderarts. Ik had op internet al wat informatie gevonden over tics bij kinderen en deze arts heeft Juul toen op mijn verzoek doorverwezen naar het expertisecentrum DAT (Dwang, Angst en Tics) van de Bascule. Er was helaas een wachtlijst, maar na 8 weken wachten kon Juul vanaf begin maart wekelijks terecht bij het expertisecentrum DAT. Na wekenlang continue heel hard “JA!” te hebben gehoord, waren we blij dat er nu hulp geboden werd.

Uitstellen van tics
In de therapiesessies werden de tics waar Juul het meest last van had in kaart gebracht. Juul schreef dat zelf op en zo werd hij zich bewust van de tics waar hij ongemerkt steeds meer last van had gekregen. Hij kreeg vanaf de eerste therapiesessie, de opdracht om te oefenen met het uitstellen van de tic die hij aan voelde komen. Soms een paar seconden, al vrij snel een paar minuten. Wij oefenden dit gezamenlijk tijdens een spelletje. Het werd duidelijk dat Juul in opdracht zijn vocale tics en motorische tics (zoals grimassen, ogen knipperen en schouders ophalen) kon uitstellen.

Weerstand
Juul vond het heel vervelend om de oefeningen te doen. Het vergde veel van ons als ouders om hem telkens te motiveren en te blijven oefenen. Omdat de tics aanzienlijk verminderden, stimuleerde dat ons om vooral door te gaan. Maar Juul vond het vreselijk om als cliënt gezien te worden die een probleem had, en vooral dat hij hierover moest praten. Met de therapeut keken we welke oefeningen het beste hielpen en waar Juul nog motivatie voor kon opbrengen. Wij als ouders waren al snel erg enthousiast over de aanpak van de Bascule, omdat er veel in overleg met Juul gedaan werd. Hij werd volledig serieus genomen, ook tijdens zijn boze buien. Maar er werd ook duidelijk gemaakt dat hij er alleen vanaf kon komen als hij z´n oefeningen deed. We hebben doorgezet en zagen steeds meer een positief resultaat. Het laatste half jaar hebben we nauwelijks meer tics waargenomen. Juul heeft nog wel last van het gevoel dat hij een beweging of geluid moet maken, maar hij kan dit steeds beter accepteren en doordat hij op zulke momenten afleiding zoekt, is er mee te leven volgens hem.

Meewerken aan onderzoek
Wij zijn erg blij met de expertise en de therapie die de Bascule Juul heeft kunnen bieden. Er is helaas nog te weinig kennis over deze vervelende aandoening. De Bascule werkt mee aan EMTICS, een Europees wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van tics. Juul en zijn broertje, die overigens geen last heeft van tics, doen daarom mee aan dit onderzoek. Zo kunnen zij een steentje bijdragen aan het uitbreiden van de kennis rondom het ontstaan van tics. Hopelijk kunnen kinderen met soortgelijke klachten door deze onderzoeksresultaten in de toekomst effectiever geholpen worden.

* Dit verhaal is geschreven door de ouder(s)/verzorger(s) van een kind dat bij de Bascule in behandeling is geweest. De foto bij het verhaal is ter illustratie, de perso(o)nen op de foto is/zijn niet de schrijver(s) van het verhaal. 

Lees meer ervaringen van kinderen, jongeren, ouders en behandelaarrs

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com