Opvoeden en opgroeien kan soms problemen geven. Gelukkig verdwijnen veel problemen weer vanzelf. Als problemen niet over gaan, of erger worden, is het goed om hulp te zoeken. Vaak zijn de problemen van kinderen, jongeren of gezinnen niet zo ernstig dat u de Bascule nodig heeft. Dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen hulp nodig is. Als u zich zorgen maakt of als u moeilijkheden heeft met de opvoeding dan is het goed om hulp te vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij uw huisarts, op school of via organisaties in uw gemeente.

In de buurt

In sommige gemeenten zijn er de Centra voor Jeugd en Gezin waar u terecht kunt. Andere gemeenten hebben wijkteams. Hier kunt u terecht met al uw vragen en problemen, ook als uw kind nog niet naar school gaat. De medewerkers van deze teams kunnen u advies geven. Zij organiseren ook praktische cursussen die u kunnen helpen bij problemen met de opvoeding. Ze zijn er ook als u vragen heeft over gezondheid, slaap- of eetproblemen, pesten, vervelend gedrag of puberende jongeren.

Kinderen en jongeren kunnen bij deze teams terecht met hun vragen en problemen. Zij geven bijvoorbeeld trainingen over faalangst of pesten. Als u en uw kind meer hulp nodig hebben, kunnen de medewerkers van het wijkteam helpen om de Bascule in te schakelen. Voor een aantal gemeenten in de omgeving van Amsterdam hebben wij de gegevens van de wijkteams voor u verzameld. Vind hier het wijkteam bij u in de buurt. Als uw gemeente er niet bij staat, dan kunt u op de website van uw gemeente meer informatie vinden. 

Bij de huisarts

Uw kunt bij uw huisarts terecht als u zich zorgen maakt over de ontwikkeling van uw kind. De huisarts kan u verder helpen. Soms kan dat zelfs in de huisartsenpraktijk bij een praktijkondersteuner (POH-GGZ). De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een zorgaanbieder. Uw huisarts zal afhankelijk van de klachten en problemen hier een keuze in maken die bij uw situatie past. 

Op school

Elke school heeft een intern begeleider. De intern begeleider weet veel over de ontwikkeling van kinderen. U kunt bij de intern begeleider terecht voor vragen over de opvoeding en het gedrag van uw kind. 

Wanneer is de Bascule de juiste plek voor een kind, jongere of gezin? Dat leest u hier.