Wat betekent dat?

Soms kan een kind of jongere wel praten, maar lukt het hem of haar in sommige situaties niet. Een kind of jongere praat bijvoorbeeld wel thuis, maar durft dat niet op school of bij vriendjes of bij familie. Als een kind of jongere op school niet praat, kan de leerkracht van alles proberen, maar het kind of de jongere blijft zwijgen. Soms is het kind of de jongere ook heel verlegen en lijkt hij of zij bang om te praten. Dit zwijgen noemen we selectief mutisme. Het begint meestal als een kind ongeveer 3 tot 5 jaar oud is.

Kinderen en jongeren met selectief mutisme zijn in drie groepen te verdelen:

 • Kinderen en jongeren met een spraakfobie. Zij zijn bang om te praten, maar hebben geen andere angsten.
 • Kinderen en jongeren met een spraakfobie en sociale angst. Deze kinderen en jongeren vinden het eng om te praten op bepaalde plekken. Daarnaast vinden ze andere sociale situaties spannend. Soms hebben ze ook separatieangst: dan zijn ze bang om gescheiden te worden van hun ouders of verzorgers.
 • Tweetalige kinderen of jongeren met een spraakfobie die niet goed Nederlands spreken, of ouders of verzorgers hebben die niet goed Nederlands kunnen. Deze kinderen en jongeren spreken de taal niet goed en zijn bang om te praten.

Als uw kind langer dan zes maanden in sommige situaties niet durft te praten, kunt u bij de Bascule terecht. Ook als eerdere behandelingen geen of weinig verandering hebben opgeleverd, of als er sprake is van meerdere psychische problemen, kan de Bascule helpen. Een huisarts of medewerker van een wijkteam kan u doorverwijzen naar de Bascule.

De Bascule kan helpen met diagnostisch onderzoek en behandeling. Bij selectief mutisme bieden wij een poliklinische behandeling. Bij kinderen tot 12 jaar met selectief mutisme kunnen wij de poliklinische behandeling op school geven. Jongeren van 12 jaar en ouder komen voor de poliklinische behandeling naar de Bascule toe. De ouders of verzorgers en de leerkracht worden nauw bij de behandeling betrokken.

De behandeling van selectief mutisme heeft een duidelijk doel: het gaat erom dat het kind of de jongere weer durft te spreken. Bijvoorbeeld in een kringgesprek in de klas, met de leerkracht en met andere kinderen. Hieronder staat uit welke onderdelen de behandeling kan worden samengesteld. We kijken samen wat het beste bij het kind of de jongere past.

Voor kinderen en jongeren:

 • Psycho-educatie. Informatie en voorlichting over selectief mutisme, voor kinderen, jongeren, hun ouders of verzorgers en de leerkracht.
 • ‘Praten op school, een kwestie van doen’. Een behandelmethode speciaal voor kinderen en jongeren met een spraakfobie. Elke week komt iemand van de Bascule langs op de school van het kind. Samen met de leerkracht werken ze stap voor stap aan het weer durven praten. Jongeren van 12 jaar en ouder komen naar de polikliniek van de Bascule voor de behandeling.

Voor de ouders of verzorgers:

 • Psycho-educatie. Informatie en voorlichting over selectief mutisme, voor kinderen, jongeren, hun ouders of verzorgers en de leerkracht.
 • Mediatie. De ouders of verzorgers krijgen een training zodat zij hun kind kunnen helpen bij het praten. De ouders of verzorgers worden begeleidt door een behandelaar.

De Bascule kan kinderen en jongeren met selectief mutisme helpen met:

 • Diagnostisch onderzoek
 • Poliklinische behandeling (op school of bij de Bascule)

De behandelaars die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen en jongeren met selectief mutisme delen hun kennis en kunde in de expertisegroep Dwang, Angst, Tics en Depressie. Deze expertisegroep is onderdeel van de vakgroep Emotionele stoornissen.

 

                                                                                                                      
De expertisegroep Dwang, Angst en Tics (DAT) heeft het TOPGGz keurmerk. Dat houdt in dat de hulp bestemd is voor kinderen en jongeren met zeer ernstige of ingewikkelde problemen.

De Bascule helpt kinderen en jongeren van 3 tot en met 18 jaar met selectief mutisme.

Bij deze problemen biedt de Bascule hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen uit:

 • Zuid-Kennemerland
 • Haarlemmermeer
 • Midden-Kennemerland        
 • Gooi en Vechtstreek
  inclusief gemeente Weesp en Wijdemeren
Als u en uw kind buiten deze regio’s wonen, kan de Bascule helpen bij het zoeken van een behandelaar in uw omgeving. Die behandelaar kan bij de Bascule meedoen aan een intervisie over de behandeling van selectief mutisme (1x in de 6 weken).

Selectief mutisme komt vooral voor onder jonge kinderen (drie tot negen jaar). Minder dan één op de honderd schoolkinderen heeft selectief mutisme.

De Bascule heeft het behandelprotocol ‘Praten op school, een kwestie van doen’ ontwikkeld.
Momenteel doen wij onderzoek naar het effect van deze behandeling.


Wij doen ons best om u en uw kind zo snel mogelijk te helpen. Helaas is er voor sommige behandelingen een wachttijd. Lees hier hoe snel we met de behandeling kunnen starten.Peter over zijn tweeling

"Op school durfden ze niks te zeggen"

 
 

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.comBehandellocaties

Op de volgende locatie(s) geeft de Bascule behandelingen van deze problemen.

De Bascule Rijksstraatweg

Duivendrecht

De Bascule Meibergdreef

Amsterdam

Meer weten?

Op deze site(s) vindt u meer informatie: