Wat betekent dat?

Gezinnen die een kind hebben geadopteerd, hebben soms te maken met speciale problemen bij de opvoeding en de ontwikkeling van hun adoptiekind. Een adoptiekind kan bijvoorbeeld ingrijpende dingen hebben meegemaakt in het land van herkomst. Ook de breuk met de biologische ouders en de overgang naar een ander gezin in een vreemd land kan een rol spelen. Adoptiekinderen kunnen hierdoor last hebben van traumaklachten. Ze kunnen ook gedragsproblemen ontwikkelen of juist heel angstig en teruggetrokken zijn. Door alles wat er is gebeurd, kunnen de kinderen zich soms niet goed hechten aan de adoptieouders.

Wanneer de problemen ernstig zijn, of als eerdere behandelingen geen of weinig verandering hebben opgeleverd, of als er sprake is van meerdere psychische problemen, is gespecialiseerde hulp nodig. De Bascule kan dan helpen. Een huisarts of medewerker van een wijkteam kan u doorverwijzen naar de Bascule.

De Bascule is er voor het adoptiekind en voor het adoptiegezin. We bieden diagnostisch onderzoek en behandeling. Hieronder staat uit welke onderdelen de behandeling kan worden samengesteld. We kijken samen wat het beste bij het gezin past. De behandeling kan bestaan uit:

 • Diagnostisch onderzoek. Door psychologisch en/of psychiatrisch onderzoek brengen we de problemen in kaart.
 • Words and picture’s. We schrijven samen een levensverhaal voor het kind of de jongere. Daarin staat informatie die voor hem of haar belangrijk is, zoals een uitleg over de voorgeschiedenis. Bij hele jonge kinderen wordt het verhaal getekend. Het levensverhaal helpt kinderen en jongeren om meer grip op hun leven te krijgen.
 • Hechtingbevorderende systeemtherapie. Bij systeemtherapie (ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd) gaan de ouders of het hele gezin samen in therapie. De therapeut werkt samen met de gezinsleden aan het verbeteren van de onderlinge band en communicatie met elkaar.
 • Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. Een groepstraining speciaal voor pleeg- en adoptieouders. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten.
 • Traumabehandelingen (EMDR,TF-CBT). Deze behandelingen helpen om trauma’s te verwerken.
 • Parent-Child Interaction Therapy (PCIT). Dit is een therapie voor ouders of verzorgers van kinderen tussen de 2 en 7 jaar die erg opstandig zijn. Ouders of verzorgers leren op een andere manier omgaan met hun kind zodat het minder vervelend gedrag laat zien en de band tussen ouders of verzorgers en het kind kan verbeteren.
 • Ouderbegeleiding. Ouders of verzorgers leren hoe ze hun kind kunnen helpen en ondersteunen. In de ouderbegeleiding werken we met Non Violent Resistance (NVR). Dit is een methode die ouders of verzorgers helpt om het ouderlijk gezag te versterken.
Lees meer over de hulp voor adoptiekinderen en adoptiegezinnen

De Bascule kan adoptiekinderen met hechtingsproblemen en/of traumaklachten, én hun adoptiegezinnen, helpen met:

 • Diagnostisch onderzoek
 • Poliklinische behandeling

De behandelaars die gespecialiseerd zijn in de behandeling van adoptiekinderen en adoptiegezinnen delen hun kennis en kunde in de expertisegroep Pleegzorg. Deze expertisegroep is onderdeel van de vakgroep Trauma, Gehechtheid en Gezin.

                                                                                         
Het centrum voor Trauma en Gezin heeft het TOPGGz keurmerk: dat houdt in dat de hulp bestemd is voor kinderen, jongeren en gezinnen met zeer ernstige of ingewikkelde problemen.De Bascule biedt hulp aan adoptiekinderen tussen de 0 en 18 jaar met hechtingsproblemen en/of traumaklachten. Wij richten ons daarbij niet alleen op het kind, maar wij zijn er ook voor de adoptieouders.

Bij deze problemen biedt de Bascule hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen uit:

 • Gooi en Vechtstreek
  inclusief gemeente Weesp en Wijdemeren
 • Haarlemmermeer
 • Midden-Kennemerland        
 • West-Friesland
 • Zuid-Kennemerland
 • Flevoland

Het aantal geadopteerde kinderen in Nederland neemt af. Het gaat jaarlijks om enkele honderden kinderen. Een deel daarvan heeft extra hulp nodig vanwege psychische problemen of traumaklachten.

De Bascule doet samen met de universiteiten VU en UvA onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van geadopteerde kinderen en jongeren met traumaklachten. Het onderzoek richt zich op adoptiegezinnen die te maken hebben met ernstige opvoedproblemen.


Wij doen ons best om u en uw kind zo snel mogelijk te helpen. Helaas is er voor sommige behandelingen een wachttijd. Lees hier hoe snel we met de behandeling kunnen starten.
Simone, opvoedouder van Maaike (5 jaar):

"Maaike had haar hele leventje in drie plastic tasjes"

 
 

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.comBehandellocaties

Op de volgende locatie(s) geeft de Bascule behandelingen van deze problemen.

De Bascule Meibergdreef

Amsterdam

Meer weten?

Op deze site(s) vindt u meer informatie: