Wat betekent dat?

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Terwijl het ene kind net kruipt, rent het andere kind van dezelfde leeftijd al rond. Ouders of verzorgers kennen hun kind het beste en voelen vaak zelf of er iets aan de hand is.

Als ouders of verzorgers zich zorgen maken over hun jonge kind is het goed om dit te bespreken. Bijvoorbeeld op het consultatiebureau of Centrum voor Jeugd en Gezin. Als een kind bijvoorbeeld achterblijft met kruipen, lopen of dingen vastpakken. Of als het brabbelen en praten in vergelijking met leeftijdsgenootjes niet zo goed gaat. Ook als ouders of verzorgers niet meer weten hoe ze met gedrag van hun kind om moeten gaan, is het goed om advies te vragen. Bijvoorbeeld als een kind steeds zo koppig of huilerig is dat de ouders of verzorgers hierdoor uitgeput raken. Of als een kind eet- of slaapproblemen heeft en de ouders of verzorgers niet meer weten wat ze moeten doen.

Hele jonge kinderen kunnen ook last hebben van ingrijpende gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Ze kunnen dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld door veel huilen of met driftbuien. Soms reageert een kind niet of nauwelijks op de ouders of verzorgers, of hebben de ouders of verzorgers door eigen problemen moeite om goed op hun kind te reageren. Dan is het goed om hulp te zoeken. Soms hebben de ouders of verzorgers al bij de geboorte te horen gekregen dat hun kind zich anders zal ontwikkelen en kost het hen tijd om zich hierop voor te bereiden. Ook dan is er hulp en begeleiding mogelijk. De mensen van het consultatiebureau, Centrum voor Jeugd en Gezin, of wijkteam kunnen u verder helpen.

Wanneer de problemen ernstig zijn, of als eerdere behandelingen geen of weinig verandering hebben opgeleverd, of als er sprake is van meerdere psychische problemen, is gespecialiseerde hulp nodig. De Bascule kan dan helpen.

Medewerkers van het consultatiebureau, Centrum voor Jeugd en Gezin of het wijkteam kunnen u doorverwijzen naar de Bascule.

Hele jonge kinderen met psychische problemen hebben speciale hulp nodig. Daarom heeft de Bascule voor hele jonge kinderen met een (vermoeden van) ingewikkelde en ernstige psychiatrische problemen, een speciale polikliniek: de poli infant psychiatrie.

Voordat we met de behandeling beginnen brengt de behandelaar eerst in kaart wat de problemen precies zijn. Hij of zij luistert goed naar de ouders of verzorgers en kijkt hoe de ouders of verzorgers en hun kind op elkaar reageren.

Door het gedrag van het kind is het voor de ouders of verzorgers vaak moeilijk om goed contact met hun kind te hebben. Daarom is de behandeling voor de kinderen en de ouders of verzorgers. Hoe jonger het kind, hoe meer we ons op de ouders of verzorgers richten. Dit noemen we een ouder-kind behandeling. De Bascule geeft verschillende ouder-kind behandelingen. Hieronder staat uit welke onderdelen de behandeling kan worden samengesteld. We kijken samen wat het beste bij het kind en de ouders of verzorgers past. De behandeling kan bestaan uit:

 • Psycho-educatie. Informatie en voorlichting voor ouders of verzorgers over de problemen waar zij en hun kind mee te maken hebben.
 • Contactbevorderend spel. Onder leiding van de behandelaar gaan de ouder en het kind samen spelen. De behandelaar kan dan zien waar de ouder hulp bij kan gebruiken en kan tips en adviezen geven.
 • Pivotal Response Treatment (PRT). Een behandeling voor kinderen met een autisme-spectrumstoornis. In de behandeling wordt het kind gestimuleerd om meer contact te maken en te communiceren.
 • Parent-Child Interaction Therapy (PCIT). Dit is een therapie voor ouders of verzorgers van kinderen tussen de 2 en 7 jaar die erg opstandig zijn. Ouders of verzorgers leren op een andere manier met hun kind omgaan zodat het minder vervelend gedrag laat zien en de band tussen ouders of verzorgers en het kind kan verbeteren.
 • Traumabehandeling (EMDR,TF-CBT, horizonmethode, ‘words in pictures’). Als een kind een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt en daardoor ernstige klachten heeft ontwikkeld, kan een traumabehandeling helpen. De Bascule geeft verschillende soorten traumabehandeling.

De Bascule kan hele jonge kinderen met een (vermoeden van) ingewikkelde en ernstige psychiatrische problemen helpen met:

 • Diagnostisch onderzoek
 • Poliklinische behandeling

De behandelaars die gespecialiseerd zijn in de behandeling van hele jonge kinderen met ernstige psychiatrische problemen delen hun kennis en kunde in de expertisegroep Infants. Deze expertisegroep is onderdeel van de vakgroep Ontwikkelingsstoornissen.

De poli infant psychiatrie is er niet alleen voor baby’s, peuters en kleuters (tot 6 jaar) met ernstige gedragsproblemen of een vermoeden van kinderpsychiatrische problematiek, maar ook voor hun ouders of verzorgers. De Bascule biedt ook hulp voor baby’s, peuters en kleuters waarbij een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking wordt vermoed.

Bij deze problemen biedt de Bascule hulp aan kinderen en hun ouders of verzorgers uit:

 • Gooi en Vechtstreek
  inclusief gemeente Weesp en Wijdemeren
 • Haarlemmermeer
 • Midden-Kennemerland        
 • West-Friesland
 • Zuid-Kennemerland
 • Flevoland

Het is niet bekend hoeveel kinderen jonger dan 6 jaar psychische problemen hebben.

De Bascule heeft samen met de Universiteit Twente en het AMC onderzoek gedaan naar de werking van PCIT, Parent-Child Interaction Therapy. Het onderzoek toont aan dat PCIT effectief is om gedragsproblemen van kinderen te verminderen, opvoedingsstress bij ouders te verminderen en hun opvoedingsvaardigheden te vergroten. Momenteel doet de Bascule onderzoek naar de werking van PCIT-HOME. Dit is een variant van de PCIT. PCIT-HOME is een kortere behandeling en wordt bij het gezin thuis gegeven.


Wij doen ons best om u en uw kind zo snel mogelijk te helpen. Helaas is er voor sommige behandelingen een wachttijd. Lees hier hoe snel we met de behandeling kunnen starten.Margo van der Stelt, behandelaar:

"We hebben de ouders en verzorgers hard nodig"

 
 

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.comBehandellocaties

Op de volgende locatie(s) geeft de Bascule behandelingen van deze problemen.

De Bascule Rijksstraatweg

Duivendrecht

Regiocentrum Gooi en Vecht Laapersboog

Hilversum

Regiocentrum Gooi en Vecht Larenseweg

Hilversum

Regiopolikliniek Zaanstreek-Waterland

Purmerend

Regiopolikliniek Haarlemmermeer

Hoofddorp

PI-school Professor Waterink Zuid

Amsterdam

PI-school Professor Waterink West

Amsterdam

Meer weten?

Op deze site(s) vindt u meer informatie: