Wat betekent dat?

Als een kind of jongere last heeft van dwanggedachtes en dwanghandelingen, is er sprake van een dwangstoornis, of obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Dwanggedachtes zijn sterke gedachtes die moeilijk te onderdrukken zijn. Het zijn vaak angstige of nare gedachtes. Door de spanning of angst die deze dwanggedachten geven, zal een kind of jongere steeds weer de dwanghandeling uitvoeren. Bijvoorbeeld: een kind denkt dat hij door iets aan te raken besmet raakt en gaat daarom zijn handen heel vaak wassen. Meestal weet een kind of jongere met een dwangstoornis wel dat de dwanghandelingen zinloos zijn, maar lukt het niet om er iets tegen te doen. Iemand met een dwangstoornis zal soms proberen om moeilijke situaties te vermijden. De dwangstoornis kan het dagelijks leven van iemand behoorlijk verstoren. Het lukt dan bijvoorbeeld niet meer om naar school te gaan.

Als het leven van een kind of jongeren of de ouders of verzorgers behoorlijk verstoord wordt door de dwangstoornis en zij het gevoel hebben dat ze de problemen niet meer zelf kunnen oplossen, is het goed om hulp te zoeken. Zeker als er sprake is van meerdere psychische problemen of als eerdere behandelingen geen of weinig verandering hebben opgeleverd, is gespecialiseerde hulp nodig. De Bascule kan dan helpen. Een huisarts of medewerker van een wijkteam kan u doorverwijzen naar de Bascule.
                                                                                                      

De Bascule heeft een speciale afdeling voor de behandeling van ernstige dwangstoornissen: het expertisecentrum DAT (Dwang, Angst en Tics). De medewerkers van het centrum zijn gespecialiseerd in de behandeling van onder andere dwangstoornissen. Het expertisecentrum DAT heeft het TOPGGz keurmerk: dat houdt in dat de hulp bestemd is voor kinderen en jongeren met ernstige en ingewikkelde problemen. 


De behandeling voor kinderen of jongeren met een dwangstoornis is cognitieve gedragstherapie. De ouders of verzorgers worden nauw bij de behandeling van hun kind betrokken. Bekijk hier de animatie over cognitieve gedragstherapie bij dwang.

De meeste kinderen en jongeren bij de Bascule volgen een poliklinische behandeling. Soms wordt in overleg met de ouders of verzorgers en het kind of de jongere gekozen voor dagbehandeling of klinische behandeling. De keuze voor een behandelvorm is afhankelijk van de ernst van de klachten en de draagkracht van het gezin. Hieronder staat uit welke onderdelen de behandeling kan worden samengesteld. We kijken samen wat het beste bij het kind of de jongere past. De behandeling kan bestaan uit:

 • Psycho-educatie. Informatie en voorlichting over dwangstoornissen, voor kinderen, jongeren en hun ouders of verzorgers.
 • Ouderbegeleiding. Ouders of verzorgers leren hoe ze hun kind met een dwangstoornis kunnen helpen en ondersteunen.
 • Cognitieve gedragstherapie: Met deze behandeling leert een kind of jongere door anders te doen en anders te denken, zijn of haar probleem te verminderen. Samen kiezen we welke therapievorm het beste aansluit bij het kind of de jongere:
  • ‘Bedwing je dwang’. Een kind of jongere leert wat een dwangstoornis precies is en krijgt opdrachten om thuis te oefenen. Het doel is de vervelende gedachten en handelingen te laten verdwijnen of veranderen. En als er ook sprake is van vermijdingsgedrag, dan wordt de behandeling ingezet om dat te verminderen.
  • Exposure- en responspreventie is een belangrijk onderdeel van de cognitieve gedragstherapie. Bij exposure wordt iemand in contact gebracht met datgene wat hij of zij eng vindt. Bijvoorbeeld het aanraken van een spin of het staan op de bovenste verdieping van een gebouw. Met responspreventie proberen we de eerste reactie van een kind of jongere te voorkomen. Bijvoorbeeld het wegrennen van de spin, of zo snel mogelijk naar de begane grond gaan. Met de combinatie van exposure en responspreventie werkt een kind of jongere aan het verminderen van het angstige gevoel. Zo leer je in stapjes weer dingen doen die je moeilijk of lastig vindt.
  • Cognitieve therapie. Bij deze therapie leert het kind of de jongere dat het de angstige gedachten zijn die de angst in stand houden. De behandelaar zoekt bijvoorbeeld samen met het kind of de jongere naar bewijzen voor of tegen de angstige gedachten. Samen zoeken ze helpende gedachten die het kind of de jongere kunnen helpen zodat ze de angstige situatie toch durven aangaan.
 • Medicijnen. Soms kan er gekozen worden voor medicatie. Een psychiater doet altijd eerst een onderzoek. Een kind of jongere krijgt de medicatie altijd in combinatie met een andere vorm van behandeling. Dit gebeurt in overleg met de ouders of verzorgers en de jongere (vanaf 12 jaar).

De Bascule kan kinderen en jongeren met een ernstige dwangstoornis helpen met:

 • Diagnostisch onderzoek
 • Poliklinische behandeling
 • Dagbehandeling
 • Klinische behandeling

De behandelaars die gespecialiseerd zijn in de behandeling van ernstige dwangstoornissen bij kinderen en jongeren delen hun kennis en kunde in de expertisegroep Dwang, Angst, Tics en Depressie. Deze expertisegroep is onderdeel van de vakgroep Emotionele stoornissen.

 

                                                                                                                      
De expertisegroep Dwang, Angst en Tics (DAT) heeft het TOPGGz keurmerk. Dat houdt in dat de hulp bestemd is voor kinderen en jongeren met zeer ernstige of ingewikkelde problemen.

De Bascule helpt kinderen en jongeren met een dwangstoornis tussen ongeveer 4 en 23 jaar.

Bij deze problemen biedt de Bascule hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen uit: heel Nederland.

 

Ongeveer 1 tot 2 % van de Nederlandse kinderen en jongeren heeft een dwangstoornis.

Om de behandelingen steeds verder te verbeteren doen wij wetenschappelijk onderzoek. Op het gebied van dwang doen wij op dit moment onderzoek naar:

 • Groepsbehandeling voor jongeren die al enige tijd in behandeling zijn voor hun dwang. We onderzoek de effectiviteit van een kortdurende groepsbehandeling voor jongeren die al enige tijd in behandeling zijn voor hun dwangklachten.
 • Denk Anders Training (gebaseerd op Cognitive Bias Modification, CBM). CBM is een geheel nieuwe interventie die bestaat uit een computertraining die thuis kan worden uitgevoerd. Het doel van de training is om storende gedachten te vervangen door gedachten die helpen om de dwang of angst onder controle te krijgen. Het effect van deze training als aanvulling op de cognitieve gedragstherapie wordt nu onderzocht.Wij doen ons best om u en uw kind zo snel mogelijk te helpen. Helaas is er voor sommige behandelingen een wachttijd. Lees hier hoe snel we met de behandeling kunnen starten.


Frederique (20 jaar):

"Ik was bang dat mijn ouders, mijn broertje of mijzelf iets zou overkomen"

 
 

Wij zijn er voor jou!

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Moenja Bouaoud

GZ-psycholoog

Lilian de Waal Malefijt

orthopedagoog in opleiding

Leonie Tielen

orthopedagoog

Chaim Huyser

kinder- en jeugdpsychiater

Willemijn van Vlerken

PMTO therapeut en supervisor

Marjolein Bus

cognitief gedragstherapeut

Ingrid Hunsel

onderwijsassistent op de Pionier

Alies Heerma

kinder- en jeugdpsychiater

Ingeborg Visser

GZ-psycholoog / gedragstherapeut

Kunnen we helpen?

Receptie:

Bereikbaar tussen 7.30 en 18.00 uur

020 - 890 10 00 info@debascule.com

Vragen over aanmelden en behandelingen:

Centraal Aanmeld- en Informatiepunt: bereikbaar tussen 8.30 en 12.30 uur

020 - 890 19 01 cai@debascule.com


Behandellocaties

Op de volgende locatie(s) geeft de Bascule behandelingen van deze problemen.

De Bascule Rijksstraatweg

Duivendrecht

De Bascule Meibergdreef

Amsterdam

Regiocentrum Gooi en Vecht Laapersboog

Hilversum

Regiocentrum Gooi en Vecht Larenseweg

Hilversum

Altra College Bleichrodt

Amsterdam

Meer weten?

Op deze site(s) vindt u meer informatie: